
Ik heb de term nature journaling al meerdere keren genoemd. Maar wat is dat nu eigenlijk? Laat ik vooropstellen dat een blogje van mijn hand absoluut onvoldoende is om deze activiteit recht te doen. Ik maak hier een begin en verwijs aan het einde van de blog naar enkele nature journalists en boeken.
Nature journaling is het opmerken van dingen of gedragingen in de natuur. Het kan zijn dat dat vragen bij je oproept. Of dat het je aan iets doet denken. Ik zag bijvoorbeeld tijdens een wandeling in het bos zo’n grote oranje naaktslak. Ik bekeek deze beter en zag aan de achterkant van het lijf een ribbel patroon. Dat deed me denken aan de ribbels op het lijf van een bultrug walvis. Verder zag ik aan één kant van de kop een soort opening. Ik vroeg me af waar die voor was. Na zoeken op internet bleek dit het ademhalingsorgaan te zijn van de slak.

Bij nature journaling kun je deze observaties, vragen, herinneringen en evt antwoorden optekenen in een notitieboek. Dat kun je doen met tekenen, woorden, diagrammen. Wat je maar wilt. Het is tenslotte jouw dagboek.
Misschien denk je nu dat je toch net zo goed een foto kunt maken. Natuurlijk kun je (ook) een foto maken. Maar de praktijk wijst uit dat juist het tekenen en/of schrijven zorgt dat je je deze observaties en kennis beter herinnert. Ook ga je meer zien in de natuur. En je krijgt daardoor een beter begrip van en binding met de natuur. Nog beter werkt het, als je de observaties en vragen hardop zegt.
Het doel is niet om mooie tekeningen te maken of prachtige poëzie te produceren. Het mag natuurlijk wel! Het tekenen of schrijven zorgt voor het beter vasthouden van de kennis.
Wereldwijd bekende nature journalists zijn John Muir Laws en Amy Tan. Als je naar hun (dag)boeken kijkt, zie je prachtige tekeningen. Maar ze blijven benadrukken dat dat alleen kan door vooral heel veel te verwonderen en te tekenen. Meters maken, noemen ze dat.
Laws heeft een prachtig boek uitgebracht waar je alles kunt lezen over nature journaling.

Hij neemt je hierin echt mee aan de hand. John Muir Laws heeft ook veel informatieve filmpjes op Youtube staan. Zijn enthousiasme is aanstekelijk.. Zijn website is via deze link te benaderen.
Op de website van de Wild wonder organisatie staat ook veel informatie. De website vind je hier.
Sinds eind februari 2025 kun je een app downloaden van de wild wonder organisatie.

Hierin kun je nature journalists in je omgeving zoeken. Ideeën opdoen van anderen. Je eigen dagboek aantekeningen delen etc..
Wil je liever in het Nederlands lezen, dan is het boek van Mirja Brandorff een uitkomst. In haar boek tref je (ook )lege pagina’s aan waarin je seizoens verbonden observaties en verwonderingen kunt tekenen/opschrijven. Meer over Mirja kun je lezen op haar website.