Waarom deze vlog terwijl ik eerder heb aangegeven dat het bij nature journaling niet gaat om het tekenen?
Waarom ik hier toch aandacht aan tekenen besteed, heeft alles te maken met de beweeglijkheid onder water. Niet alleen van het medium water zelf, maar ook van het onderwaterleven. Hiervoor is het fijn als je snel iets kunt schetsen.Je kunt het tekenen van deze beweeglijke wereld op verschillende manieren benaderen:
1) Benoem hardop zoveel mogelijk wat je ziet. Begin vervolgens met het tekenen van de lijn van de beweging. Dit wordt ook wel de line of action genoemd. Daarna maak je een grovere schets. Gesture drawing. Er is, voor zover ik weet, geen fatsoenlijke Nederlandse vertaling voor dit woord. Van daaruit dan hopen dat de vis weer terugkomt om deze meer in detail te kunnen tekenen. Als je tenminste details wilt tekenen.
2) Fotografeer en/of film je object zo snel mogelijk. Kijk thuis opnieuw naar de filmbeelden. Spreek wederom hardop uit wat je ziet en teken dat na. Doe dit een aantal maal voor hetzelfde dier. Je raakt daardoor geoefend voor de vorm en details. Dit wordt ook wel muscle memory genoemd. Onder water ben je dan steeds sneller in staat om te tekenen. Maar ook om te herkennen en dus gedragingen te zien die vragen bij je oproepen.
3) Zet een willekeurige film of serie op met beelden van onderwaterleven. De Nederlandse website https://visdeurbel.nl/ kan je daar ook bij helpen.
4) Hieronder een film waarin de bekende onderwater journalist Mattias Lanas laat zien hoe hij dit oefent.