Ja Mandy. Het is leuk dat jij naar Lanzarote kunt in de winter, maar hoe doe jij dat snorkelen en tekenen dan in Nederland als het wat kouder is?

Omdat ik duiker ben, ben ik in het bezit van materiaal voor koud water. Ik draag in kouder water een wetsuit of droogpak. Ik realiseer me dat het met koud water mogelijk minder toegankelijk is voor een aantal mensen om te snorkelen en tekenen. Maar ik wil het hier toch beschrijven. En ik laat in de vlogs ook regelmatig zien dat het niet altijd vlekkeloos gaat.

In de winter is het water in Nederland te koud om, voor langere tijd, in een zwempak of dun wetsuit te snorkelen en tekenen. Je hebt dan niet alleen een dikker wetsuit nodig, maar ook handschoenen en een kap. Welke dikte, hangt samen met de water temperatuur en je lichaamsgesteldheid. Er zijn wel tabellen voor, maar dat kan toch van persoon tot persoon verschillen. Hierna staat een tabel die op de website van O’Neill stond.

Ik ben zelf heel warmbloedig en draag vaak bescherming die dunner is dan de voorgeschreven lijstjes. Maar ik ken ook duikers en snorkelaars die dikkere bescherming nodig hebben dan de geadviseerde dikte.
Een wetsuit moet niet te los zitten, maar ook weer niet te strak. Het principe is dat er een laagje water in het pak loopt dat je zelf als het ware opwarmt. Als je pak te los zit, ververs je elke keer je warme water met een nieuwe laag koud. Dat schiet niet echt op. Je kunt een wetsuit ook op maat laten maken. Dan weet je zeker dat het goed zit.

Voor wie vaker in koud water duikt of snorkelt is een droogpak een goede oplossing. Hier loopt, als het goed is, geen water in je pak. Deze pakken bestaan in verschillende soorten stof. Neopreen, trilaminaat etc. Sommige stoffen isoleren, anderen niet. Het kan je langer warm houden. Met omkleden, zeker na een duik- of snorkelsessie, is het prettig dat je dan al warme en droge onderkleding aan hebt.
Het is daarnaast prettig als je in dat koude water gebruik kunt maken van een volgelaats snorkelmasker. En dat geluk had ik. In 2025 heb ik voor het eerst in koud water gesnorkeld met een snorkel volgelaatsmasker. Dat was echt heerlijk. Ondanks dat ik ook een kap op had, lekte het masker niet. Geen koud gezicht. Geen brain freeze. Geen koude mond waardoor ik de snorkel niet meer goed in mijn mond kon houden. Echt prettig. Medio mei 2025 komt er een vlog over dit masker.

Waarom zou je eigenlijk willen snorkelen en tekenen in de winter? Het water is dan toch echt koud? Ja dat klopt, maar het is daarentegen ook helderder dan in de zomer. Er is geen blauwalg. Het is rustiger om je heen. En op sommige lokaties is er nog steeds genoeg onderwaterleven te zien. Ook onder water zijn interessante observaties te doen in de verschillende seizoenen. Of er in ‘mijn’ meertje voldoende onderwaterleven was, kun je in deze en komende Vlogs zien.

Ik ging medio februari 2025 snorkelen en tekenen in ons plaatselijke meer. Het was voor mij de eerste keer om dit in een droogpak te doen. Normaal duik ik alleen met mijn droogpak. Ik had er dus nog nooit mee gesnorkeld. Ik wist dus niet goed hoe de balans was tijdens drijven en tekenen. Ook had ik het volgelaatsmasker nog niet getest met een kap op. Ik verkende eerst de waterbeweging. Ook keek ik of het in- en uit het water gaan makkelijk ging. Ik woon hier nog niet zolang en ik had in dit meer nog niet gesnorkeld of gedoken. Het zag er allemaal goed uit. Terwijl ik me aan het omkleden was, stak de wind wat meer op. Toen ik even later het water inging, bleek er door de wind een toename van de golven. Dit betekende dat het lastig was om in het ondiepe gedeelte te snorkelen. Het zicht was wel goed. Qua materiaal ging het ook goed om te schrijven op het klembord.
Ik zou naar dieper water moeten en dan ook eventueel mijn vinnen moeten aandoen. Ik wist niet hoe dat zou gaan met de stabiliteit. Ook omdat ik mijn handen, letterlijk en figuurlijk, vol had met het klembord en volgelaatsmasker.
Omdat ik alleen was, besloot ik geen risico’s te nemen. Je kunt tenslotte al verdrinken in 50 cm water. Ik brak de snorkelsessie af.
Ik vond het echt heel jammer, want het was op zich prachtig weer. Maar: Veiligheid voor alles! En toch een ervaring rijker. Ik had vast kunnen stellen dat het water helder was. Het tekenen met handschoenen goed ging. De oplossing voor de kleurpotloden leek ook goed. En het dragen van een kap in combinatie met een volgelaatsmasker ging prima. Geen lekkages.
Hieronder zie je in een filmpje hoe de aanloop naar deze tekensessie eruit zag. Wil je een filmpje zien waarin ik ook echt onder water teken? Kijk dan volgende week nog een keer op deze website bij de Vlogs.