In 2024 ben ik me gaan verdiepen in snorkel volgelaatsmaskers. Tot die tijd had ik 30 jaar gesnorkeld met een duikbril en losse snorkel. Op zich prima om te doen, anders had ik dat ook geen 30 jaar volgehouden. Maar ik zag steeds meer mensen met een volgelaatsmasker snorkelen. En omdat ik me inmiddels aangewend had om mijn observaties hardop te benoemen, wilde ik zo’n volgelaatsmasker weleens uitproberen.
Ik word door familie en vrienden een gadget freak genoemd. Ik koop inderdaad veel spullen, maar ik ga nooit over één nacht ijs. Als ik iets aanschaf wil ik dat het voor mij de beste keus is en dat ik er ook lang mee kan doen. Dus ik ging op onderzoek uit.
Ik kwam tot de ontdekking dat er best veel verschillende merken waren. Ik had een lijstje gemaakt met de wensen die ik had voor dit masker. Ook met de toekomst in gedachten.
Ik informeerde bij vrienden en kennissen die een volgelaatsmasker hadden. Een aantal viel al af omdat er geen eenvoudige mogelijkheid was om een action camera te bevestigen. Maar het viel me ook op dat er geklaagd werd over condensatie. Dus een beslagen raam, om het populair te zeggen.
Ik kwam daardoor al snel in het duurdere segment. Uiteindelijk bleek dat het merk Ocean Reef, type Aria+ voldeed aan al mijn wensen. In de recensies kwamen ze ook goed uit de bus. Op zich niet verrassend, want dit merk maakt al meer dan 30 jaar volgelaatsmaskers voor duikers en brandweer. En dus ook al enige jaren voor snorkelaars.
Op het moment dat ik bijna de bestelling voor zo’n masker had geplaats, bedacht ik me dat ik iemand kende bij Ocean Reef. Om een lang verhaal kort te maken. Ik werd trok de stoute schoenen aan en werd door Ocean Reef gesponsord. En tot mijn grote vreugde voegden ze ook hun snorkie talkie toe. Ik deed hen de belofte dat ik eerlijke feedback zou geven. Als iets me niet zou bevallen, zou ik dat óók met de wereld delen.
Hun reactie was wel grappig: “Graag, want dat geeft ons de gelegenheid om te verbeteren”.
Hierna een filmpje met mijn ervaringen. Daaronder nog een keer uitgeschreven waarom ik vanaf 2025 voor snorkelen sowieso kies voor een volgelaatsmasker. Maar ook waarom voor mij het merk Ocean Reef de beste keuze is.
De Ocean Reef Aria+ was de enige die aan al mijn wensen kon voldoen. Dat maakte hem voor mij het beste. Hij zat in het duurdere segment, maar ik vond de prijs-kwaliteit verhouding toch heel acceptabel.
De afvoer van mijn uitademgas (kooldioxide) was erg goed. Het masker besloeg niet snel. Ik kon op een eenvoudige manier mijn action camera erop bevestigen. Ik gebruikte een GoPro 8 of 12 in een onderwaterhuis. De action camera maakt het masker niet te zwaar. Er kan een, betaalbaar, communicatie systeem op aangesloten worden. Soms druppelt er toch wat water in je masker. Doordat er haar tussen zit of een kap. Met het volgelaatsmasker til ik mijn hoofd uit het water en dan loopt het water vanzelf uit het masker. Ik kan dit doen zonder mijn handen te gebruiken.
Wat ik, naast de eerdergenoemde specificaties, fijn vond aan Ocean Reef, was de bijgeleverde tas. Deze kun je als draagtas gebruiken voor het volgelaatsmasker. Maar ook als waterdichte zak en als boei. Multifunctioneel. De bandjes zijn door een clipsysteem makkelijk los te maken. En je kunt de tas/zak opblazen waardoor hij nog meer drijft. De houder waarop je een action cam kunt bevestigen wordt standaard geleverd bij het masker. Hierdoor kun je makkelijk opnemen wat je ziet, maar ook wat je aan het tekenen bent. Dus achteraf als een soort tijdlijn hoe je tekening zich ontwikkeld heeft. Ook dat werkte prima. Deze camera bevestiging is snel los te koppelen van het masker, waardoor je hem tevens als een soort korte selfie stick kunt gebruiken. Of meer kunt richten op het onderwaterleven vanuit een andere hoek.
En als ik dan toch bezig ben: het communicatiesysteem werkte super eenvoudig en goed.
Als laatste vond ik het wel fijn dat je de snorkelpijp los kon halen van het masker. Dat maakte het voor het vervoer weer wat compacter. Dat laatste kan bij een aantal andere merken overigens ook, dus dat is niet specifiek voor Ocean Reef.
Waar ik aan moest wennen, was dat het masker een soort van vacuĂĽm zoog als je met de snorkelpijp onder water kwam. Dat is natuurlijk een goede beveiliging, maar voor mij helemaal nieuw. De eerste keer schrok ik daarvan. Daarna heb ik dat een aantal keren bewust uitgevoerd, zodat ik kon wennen aan het gevoel. Maar bij rustig drijven en tekenen, kwam de pijp echt niet onder water. En anders blies ik voorzichtig wat lucht in het masker. Opgelost!
Met het communicatiesysteem kun je niet dieper dan zo’n 3 meter duiken.
Hoe het hoekduiken met het masker gaat, heb ik in een separate Vlog beschreven. Dat kun je hier zien.